Ενωπιον του Πρωθυπουργου και της Κυβερνησης, οι βασικες διεκδικησεις των 13 Δημων της Ανατολικης Αττικης

Δέσμευση του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής και ικανοποίηση του αιτήματος των Δήμων, όπως το διατύπωσε ο εκπρόσωπος τους Δήμαρχος Παλλήνης, Θαν. Ζούτσος, για θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης των αποφάσεων, που ελήφθησαν.

Στο κλείσιμο των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής και ενώπιον του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος ως εκπρόσωπος των Δήμων της Ανατολικής Αττικής. Περιγράφοντας την κατάσταση, που καλείται να διαχειριστεί η Αυτοδιοίκηση ανέφερε μεταξύ άλλων “Είναι σαφές ότι για να ξεπεράσουμε τα τραύματα της πολύχρονης οικονομικής ύφεσης, της παρατεταμένης λιτότητας και των άδικων μέτρων που επέβαλλαν οι μνημονιακές πολιτικές με αποτέλεσμα την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να χαράξουμε μια σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική αναπτυξιακή πορεία, με απαρέγκλιτη αρχή τον σεβασμό προς τον πολίτη και το περιβάλλον...”.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, η Περιφερειάρχης Αττικής, οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής, αλλά και εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων, των πολιτικών κομμάτων και συλλογικών φορέων της περιοχής, ο κ. Ζούτσος έθεσε σειρά θεμάτων, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί από κοινού με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής κατά τις δύο συσκέψεις, που είχαν προηγηθεί στην Παλλήνη.

Όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Παλλήνης οι άξονες των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν από κοινού με τους άλλους Δημάρχους “με πνεύμα συνεργασίας και συνυπευθυνότητας για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας”. Τα θέματα αυτά αφορούν στο σύνολο των προτεραιοτήτων των 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής, που συνολικά δημιουργούν ένα κοινό πλαίσιο για την ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, που ήδη υλοποιούνται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Αναλύοντας το πλαίσιο προτάσεων, προτεραιοτήτων και κατευθύνσεων, το οποίο ενσωματώνει το όραμά για το μέλλον της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Ζούτσος υπογράμμισε:

- την επίλυση θεμάτων Σχεδίου Πόλης και των δασικών, συνδυασμένη με την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής και μια ευέλικτη και γρηγορότερη διαδικασία αλλαγής χρήσεων γης,

- την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών μεταφορών και συγκοινωνιών, όπως των λιμένων, των οδικών αξόνων κλπ,

- την αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς,

- την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού,

- την προστασία και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα.

Τα παραπάνω, όπως, τόνισε θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ποιοτικού περιβάλλοντος εργασίας και διαβίωσης, που πρέπει να συνδυαστεί άμεσα και δραστικά με την αντιμετώπιση χρόνιων θεμάτων, που έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν διευθετηθεί από την κεντρική διοίκηση.

Αυτά απαιτούν δραστικές παρεμβάσεις για τους εξής τομείς:

- Αντιπλημμυρική προστασία,

- Αποχέτευση ακαθάρτων,

- Παραχώρηση των ελεύθερων χώρων και εκτάσεων του Δημοσίου

- Κατασκευή και λειτουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική,

- Αποτελεσματική αστυνόμευση!

Τέλος, ο κ. Ζούτσος, εξηγώντας ότι όλα τα παραπάνω χρειάζονται ισχυρούς και θεσμικά ενδυναμωμένους Δήμους και ενόψει των αλλαγών στον Καλλικράτη, πρόβαλλε στον Πρωθυπουργό την ανάγκη διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξαρτήτως από το εκλογικό σύστημα, που θα επιλέξει η Κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων του Συνεδρίου

Ο Δήμαρχος Παλλήνης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ζήτησε τη θέσπιση ενός μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Συνεδρίου. Απαντώντας στον κ. Ζούτσο, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι “έχουμε ήδη σχεδιάσει τον μηχανισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνεδρίων τον μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε”.

Οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Οικονομίας - Ανάπτυξης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ