Εισηγηση του Δημαρχου Αθανασιου Ζουτσου, προς το Δημοτικο Συμβουλιο για τον προϋπολογισμο του 2018 Δημου Παλληνης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι/σες και αγαπητοί συνδημότες/σες,

Έχοντας πλέον διανύσει το ήμισυ της παρούσας δημοτικής περιόδου, δράττομαι της ευκαιρίας που δίνει η σημερινή συζήτηση του Προϋπολογισμού του Οικονομικού Έτους 2018 για να επαναφέρω στην μνήμη όλων μας, τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πολιτών της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης τον Μάιο του 2014.

  • Δέσμευση για την οριστική επίλυση του ζητήματος της αποχέτευσης.
  • Δέσμευση για μια καλύτερη πόλη μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό, την υλοποίηση δράσεων για το περιβάλλον, την κατασκευή έργων υποδομής.
  • Δέσμευση για την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας.
  • Δέσμευση για υλοποίηση έργων και προγραμμάτων που θα δώσουν νέα πνοή στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  • Δέσμευση για να δημιουργήσουμε έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό Δήμο με καινοτόμες υπηρεσίες που διευκολύνουν τη ζωή του δημότη.
  • Δέσμευση για να ζήσουμε καλύτερα, σε μια πόλη για όλους, σε μια πόλη που μας αξίζει.

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί ειδικά σήμερα θεωρώ απαραίτητο να τα υπενθυμίσω.

Σας απαντώ, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί για εμάς, αυτές οι δεσμεύσεις όπως αναλυτικά αναφέρονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, αποτελούν τον στόχο για κάθε ημέρα διοίκησης, την πυξίδα που ορίζει την πορεία μας, τον γνώμονα για τις καθημερινές μας αποφάσεις.  Πέρα όμως από αυτό, η δυνατότητα μας να δρομολογήσουμε και να φέρουμε σε πέρας τις δεσμεύσεις μας, αποτελεί και το κριτήριο αξιολόγησης της διοίκησης μας από τους πολίτες.  Μια αξιολόγηση που την επιδιώκουμε, έναν πήχη που μόνο πιο ψηλά θέλουμε να σηκώσουμε. 

Δεύτερον, γιατί ο Προϋπολογισμός του 2018, όπως και οι τρεις προηγούμενοι που καταθέσαμε αποτελούν την αποτύπωση μιας πορείας δημιουργίας που εγκαινιάσαμε μαζί με τους πολίτες του Δήμου μας.  Ο κάθε ένας από αυτούς τους προϋπολογισμούς είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του οράματος, μία ακόμη κατάκτηση, ένα στιβαρό θεμέλιο στην οικοδόμηση της πόλης που μας αξίζει.

Οι περισσότερες εισηγήσεις προϋπολογισμών στους δήμους της χώρας τα τελευταία χρόνια, ξεκινούν με μία εις βάθος ανασκόπηση της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεων της στα οικονομικά των Ο.Τ.Α.

Σήμερα όμως, δεν θα αναφερθώ καθόλου σε αυτά, όχι γιατί δεν ισχύουν, αλλά γιατί ο Προϋπολογισμός του 2018, περισσότερο ακόμη και από τους προηγούμενους καταδεικνύει ότι σήμερα, παρά την οικονομική κρίση, ο Καλλικρατικός Δήμος Παλλήνης βρίσκεται σε ακόμη καλύτερη οικονομική θέση από ότι ήταν ο πρώην Δήμος Γέρακα στις καλές εποχές πριν το 2010 και σίγουρα πολλές θέσεις πιο μπροστά από τον πρώην Δήμο Παλλήνης την ίδια εποχή.  Ένα αποτέλεσμα που δεν ήρθε τυχαία ή συγκυριακά αλλά αντίθετα παγιώθηκε μέσα από σκληρή δουλειά, επίμονες στοχευμένες προσπάθειες και εξειδικευμένη προετοιμασία και διεκδίκηση πόρων.

Ήδη γνωρίζετε ότι είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής του μεγάλου έργου της αποχέτευσης και η πρώτη μεγάλη δέσμευση κατακτήθηκε!

Με δέκα πολεοδομικές ενότητες που εντάχθηκαν στο σχέδιο και των οποίων οι πράξεις εφαρμογής είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη, ο χωροταξικός σχεδιασμός της πόλης υλοποιείται και μέσα από αυτόν ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής, την υλοποίηση  έργων υποδομής και κοινωφελών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει για το περιβάλλον αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς δήμους της χώρας αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όντας προσανατολισμένες στην διάδραση και την συμμετοχή των κατοίκων, αναπτύσσουν όχι μόνο την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα αλλά την συνευθύνη και την συνεργατικότητα για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Τα έργα υποδομής: αποχέτευση, όμβρια, οδοποιία, πεζοδρόμια, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και παιδικών χαρών, σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθημερινά αλλάζουν την εικόνα του δήμου μας, βελτιώνοντας τόσο την καθημερινότητα τον κατοίκων όσο και την συνολική λειτουργία της πόλης.

Η διαρκής δέσμευση για μια καλύτερη πόλη πραγματώνεται με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα!

Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας ενισχύεται με νέες χρηματοδοτούμενες δράσεις, με την λειτουργία ενός ενιαίου Κέντρου Κοινωνικών Δομών, με εκτεταμένες μειώσεις δημοτικών τελών για τα μέλη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, με τον διπλασιασμό των ποσών που διατίθενται για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς και δράσεις για την οργανωμένη προσέγγιση στον θεσμό του εθελοντισμού και την βέλτιστη αξιοποίηση της κοινωνικής προσφοράς και του εκφρασμένου αισθήματος αλληλεγγύης των συμπολιτών μας.

Το κοινωνικό έργο του Δήμου Παλλήνης επεκτείνεται για να προστατεύσει όλους όσους έχουν ανάγκη και αγκαλιάζεται ενεργά από τους συμπολίτες μας που έχουν τον χρόνο και την διάθεση να προσφέρουν!

Μέσα από συνεργασίες όπως είναι η Σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π., αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αλλά και μια ομάδα ανθρώπων που αγαπά τον πολιτισμό και προσφέρει τις υπηρεσίες του με πάθος, δημιουργούμε πολιτισμό και αναδεικνύουμε τα μικρά και μεγάλα ταλέντα του τόπου μας. Τα καινοτόμα προγράμματα που αναπτύσσουμε στον αθλητισμό γίνονται αντικείμενο συζήτησης σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια αποσπώντας επαίνους, αλλά το σημαντικότερο αποσπούν τον καθημερινό έπαινο από τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν και βιώνουν αυτήν την διαρκή προσπάθεια βελτίωσης και υπέρβασης των τετριμμένων.

Ακόμη και μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διοργάνωσης αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, έχουμε τη δύναμη, το θάρρος και την φαντασία να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε!

Πάνω σε γερές οικονομικές βάσεις, προχωρούμε στην συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού μας, εφοδιάζοντας τις υπηρεσίες με τα αναγκαία εργαλεία να γίνουν πιο αποδοτικές, μια προσπάθεια που συνεχίζεται.  Παράλληλα στραφήκαμε στην εσωτερική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, τόσο μέσα από διαδικασίες όσο και με συστήματα νέων τεχνολογιών και πληροφορικής αναβαθμίζοντας την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα τους.

Δημιουργούμε καθημερινά έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό Δήμο!

Τέλος αξιοποιώντας τα θετικά πλεονάσματα των οικονομικών χρήσεων σε συνδυασμό με χρηματοδοτήσεις, τόσο ευρωπαϊκές όσο και εθνικές, προχωρήσαμε σε μια σειρά παρεμβάσεων αναβάθμισης των υποδομών της πόλης. (ενδεικτικά: σχολεία, κοινόχρηστοι χώροι, πεζόδρομοι, οδοποιίες, παιδικές χαρές, δημοτικός φωτισμός, κλπ)

Οικοδομούμε την πόλη που μας αξίζει!

Κανένα όραμα όμως, όσο μεγαλεπήβολο και αν είναι, δεν έχει αξία εάν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα στις καθημερινές τους ανάγκες και καμία δημοτική παράταξη, όσο εμπνευσμένο και αν είναι το πρόγραμμα της, δεν μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες των πολιτών εάν δεν είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.

Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, έχουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας και τις πόρτες μας ανοιχτές και κάθε μέρα επισκεπτόμαστε τις γειτονιές της πόλης μας, συνομιλούμε και καταγράφουμε τις ανάγκες των κατοίκων.

Από την πρώτη στιγμή στραφήκαμε στην αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους κοινόχρηστους χώρους, στα σχολεία και στις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας, στις ανάγκες της πρώτης αλλά και της τρίτης ηλικίας, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη με αμεσότητα, ευγένεια, κανόνες και διαφάνεια.

Αναφέρθηκα προηγουμένως στο γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, ο Δήμος Παλλήνης βελτίωσε την οικονομική του θέση.  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις βαρύτατες επιπτώσεις που επέφερε η παρατεταμένη οικονομική κρίση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις του Δήμου Παλλήνης.

Άλλωστε δεν ήμασταν ποτέ της αντίληψης ότι για να ευημερούν οι αριθμοί πρέπει να δυστυχούν οι άνθρωποι.

Με αίσθημα ευθύνης εμβαθύναμε και διευρύναμε το κοινωνικό δίκτυ προστασίας μέσα από νέες κοινωνικές υπηρεσίες, επέκταση των παλαιών και λειτουργία νέων δομών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  Παράλληλα πήραμε μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπως μειώσεις και απαλλαγές στα τέλη, μείωση των τελών νεκροταφείου, χαμηλά τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για επιχειρήσεις, κλπ.

Οι καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας ήταν και παραμένουν πρώτη μας προτεραιότητα!

Το όραμα μας όμως δεν τελειώνει εδώ. Επεκτείνεται πέρα από τον ορίζοντα της παρούσας δημοτικής περιόδου γιατί γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της πόλης δεν αντιμετωπίζονται ούτε αποσπασματικά αλλά ούτε και βραχυπρόθεσμα.  Η αντιμετώπισή τους απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, τόλμη, συντονισμένη προσπάθεια, άοκνες και συνεχείς προσπάθειες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο προυπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει εκτελεστέα έργα χωρίς ΘΑ γιατί όλα σχεδόν είναι δημοπρατημένα και σε φάση συμβασιοποίησης, όπως:

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ  ΑΝΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΘΟΥΣΑ

 

1)      Σχέδιο  πόλης ( πράξη  εφαρμογής ) 1.350.000 € από  Περιφέρεια

2)      Νέο κτίριο (Διοικητήριο ) 2.200 τ.μ.  2.100.000 € ( Περιφέρεια-ΠΔΕ)

3)      Συντηρήσεις  οδών 1.000.000 €  εξ ιδίων πόρων.

4)      Αποχέτευση  ακαθάρτων 5.000.000 € ( ΕΣΠΑ)

5)      Συντηρήσεις οδοστρωμάτων και λακκουβών.

 

ΠΑΛΛΗΝΗ

1)      Αθλητικές  εγκαταστάσεις ( συντήρηση και κατασκευή ) 750.000

 € (Περιφέρεια)

2)       Οδοποιία 1.500.000 €  ( Περιφέρεια)

3)      Συντήρηση  δρόμων 4.000.000 € ( εξ ιδίων πόρων)

4)      Ενεργειακό-Ανοιγόμενο στέγαστρο  Κολυμβητηρίου  Δ.Ε. Παλλήνης

1.000.000 € ( Περιφέρεια )

5)      Σχολεία  9ο Νηπιαγωγείο  και 3ο  Γυμνάσιο  (ΟΣΚ).

6)      Λ. Κύπρου  ( έργα οδοποιίας ) 4.700.000 €  ( Περιφέρεια- ΠΔΕ)

7)      ΟΜΒΡΙΑ Λ. Κύπρου 2.200.000 € ( Περιφέρεια)

8)       Κοινωνικές  δομές πρώην 3ο Γυμνάσιο ΕΝΤΙΣΟΝ.

9)      Αποχέτευση ακαθάρτων 21.400.000 €   (ΕΣΠΑ)

 

ΓΕΡΑΚΑ

1)       ΟΜΒΡΙΑ 1.800.000 €  ( Περιφέρεια).

2)      Β/Ν Κυκλαμίνων 770 Ο.Τ.  2.000.000 €

3)      Πεζοδρόμια 500.000 €  εξ ιδίων πόρων.

4)      Συντήρηση οδών 1.500.000 € ( Περιφέρεια)

5)      4 νέες πλατείες ( 2  στη Μπαλάνα, 1 στο Κέντρο, 1 στο Γαργηττό ΙΙ)

400.000 εξ ιδίων πόρων

6)       2 νέα Δημοτικά  Σχολεία και 2 νέα Νηπιαγωγεία ( 3ο και 7ο Δημοτικό και 3ο και 6ο Νηπιαγωγείο )-( ΟΣΚ)

7)      Συντήρηση Αθλητικών  1.600.000€  (Περιφέρεια)

8)      ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ( αποκατάσταση πυρκαγιάς )  1.000.000 €   ( Περιφέρεια)

9)   Λακκούβες  ( εκτελούνται)

10)    Διαγραμμίσεις   ( εκτελούνται )

11)    Πεζοδρόμια  ( εκτελούνται)

12)     Αποχέτευση ακαθάρτων 15.710.000 € ( ΕΣΠΑ)

 

ΓΕΝΙΚΑ

α) Συντήρηση παιδικών  χαρών και στις 3 Δ.Ε. 2.300.000 € ( Περιφέρεια )

β) ΣΥΝΟΛΟ Αποχέτευσης  ακαθάρτων  (Κεντρικός Αγωγός και δευτερεύονδίκτυο)  55.000.000  €  ( ΕΣΠΑ)

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες,

Ίσως να ακούσουμε και σήμερα περί μη ρεαλιστικών προϋπολογισμών, θα σας απαντήσω προκαταβολικά ότι αφού οι προϋπολογισμοί είναι υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι, η ρεαλιστικότητα τους κρίνεται από τους στόχους που βάζουν για τα έσοδα, στόχους που κάθε χρόνο τους φτάνουμε ή και τους υπερβαίνουμε.

Ίσως να ακούσουμε για προϋπολογισμό χωρίς όραμα, από κάποιους που ίσως δεν άκουσαν την τοποθέτηση μου έως εδώ ή αυτούς που εννοούν ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει το δικό τους όραμα, όποιο και αν είναι αυτό. Τους απαντάμε ότι αυτή η διοίκηση αποτυπώνει και σε αυτόν τον προϋπολογισμό το όραμα που της εμπιστεύτηκαν οι πολίτες με την ψήφο τους και αναλυτικά ανέλυσα προηγουμένως.

Ίσως να ακούσουμε για προϋπολογισμό χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική ή κοινωνική ευαισθησία.  Είμαι στη διάθεσή τους να προβώ σε αναλυτική απαρίθμηση όλων των αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί και αποτυπώνονται στον παρόντα προϋπολογισμό.

Εκείνο που δεν περιμένω να ακούσω, αλλά δεν χάνω και την ελπίδα μου, είναι η υπέρβαση.

Η υπέρβαση των προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων, που θα επιτρέψει την αναγνώριση των θετικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο σύνολο του Δήμου Παλλήνης.

Επιτρέψτε μου να κλείσω, επανερχόμενος στην αρχική μου αναφορά.

Ο Προϋπολογισμός του 2018, δύο σχεδόν χρόνια πριν την λήξη της δημοτικής περιόδου καταδεικνύει κάτι που είναι ήδη αποτυπωμένο στην λειτουργία του Δήμου, στις γειτονιές της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης, στην καθημερινότητα των δημοτών.

Αυτή η διοίκηση σε μόλις τρία χρόνια έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Όμως, δεν επαναπαυόμαστε.

Οι ανάγκες των πολιτών και της πόλης διαρκώς αυξάνονται και μεταβάλλονται. Παίρνουμε δύναμη από την ανταπόκρισή τους και ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει δρόμος για να πορευτούμε.

Σας καλούμε να πορευτούμε όλοι μαζί, να ξεπεράσουμε την στείρα αντιπαράθεση και να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την πόλη που μας αξίζει.

Ελπίζοντας ότι οι θέσεις που προανέφερα αποτελούν την βάση για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, αναμένω τις προτάσεις σας και ζητώ την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2018.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης

 

Αθανάσιος Ζούτσος 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ