Αποφαση για κατασκευη παιδικης χαρας ΑΜΕΑ και παρκου στα Ο.Τ 819 και 834 μεταξυ των οδων Ολυμπου, Ανοιξης, Ελ.Βενιζελου και Ροδων στο Γερακα

 Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης

Η περιοχή της προτεινόμενης παρέμβασης έχει επιφάνεια περίπου 6,7 στρέμματα. Βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Γέρακα του Δήμου Παλλήνης και συγκεκριμένα στα οικοδομικά τετράγωνα ΟΤ 819 και ΟΤ 834.

Αναλυτικότερα:

Ο.Τ. 819 Υφιστάμενη κατάσταση: Το ΟΤ 819 που περικλείεται από τις οδούς Ολύμπου, Άνοιξης, Ελ. Βενιζέλου και Ρόδων, βρίσκεται στη Δ.Ε. Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένο το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου ως προς τις κλίσεις και την χωματουργική του διαμόρφωση και αξιοποιημένο περίπου το μισό όπου υπάρχει δίκτυο μονοπατιών, παιδική χαρά και όργανα άθλησης ενηλίκων.

Στο υπόλοιπο μισό του οικοδομικού τετραγώνου πέραν της διαμόρφωσης 1 (ομοιόμορφη κλίση, περιμετρικά πεζοδρόμια και φωτισμός) υπάρχουν σχετικά αραιά δέντρα και κανενός είδους άλλη παρέμβαση.

Ο.Τ. 834 Υφιστάμενη κατάσταση: Το Ο.Τ. 834 που περικλείεται από τις οδούς Μυρτιάς, Άνοιξης, Ελ. Βενιζέλου και Ρόδων, βρίσκεται στη Δ.Ε. Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Αποτελεί συνέχεια του ΟΤ 819 και μεταξύ παρεμβάλετε η οδός Ρόδων. Σήμερα εντός του περιγράμματος του οικοδομικού τετραγώνου κυριαρχούν ήπιες κλίσεις και απαιτούνται μικρές διαμορφώσεις. Το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου καλύπτεται από δέντρα (κάποια εκ των οποίων αρκετά μεγάλα) που προέκυψαν είτε ως αυτοφυή είτε από παλαιότερη δεντροφύτευση του δήμου. 

Περιγραφή του έργου σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες:

Με την προτεινόμενη προμήθεια αξιοποιείται το σύνολο των δύο παραπάνω οικοδομικών τετραγώνων με ενιαία λογική και διαμορφώσεις και δημιουργείται ένα πάρκο αναψυχής για όλη την οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα: Ο.Τ. 819. Με την παρούσα μελέτη προβλέπονται: 

 • Χωροθέτηση νέας πιστοποιημένης παιδικής χαράς κατάλληλης για ΑΜΕΑ, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη παιδική χαρά αποκλειστικά για ΑΜΕΑ του δήμου μας και μια από τις λίγες με τέτοιου είδους αποκλειστική χρήση της ευρύτερης περιοχής.
 • Χωροθέτηση περιπατητικής διαδρομής με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (σταθεροποιημένο δάπεδο από πατημένο χώμα).
 • Ενίσχυση του φωτισμού πέριξ της νέας παιδικής χαράς και της περιπατητικής διαδρομής.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (τραπεζόπαγκοι, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, ξύλινο κιόσκι) που θα καταστήσουν το σύνολο του χώρου φιλικό προς χρήση είτε για περίπατο είτε για αναψυχή.
 • Ενίσχυση του αστικού πρασίνου με νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων.

Ο.Τ. 834 Πρόταση: Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η μετατροπή του ΟΤ 834 σε πάρκο περιπάτου και αναψυχής με τις εξής παρεμβάσεις:

 • Εργασίες εξομάλυνσης εδάφους στις μικρές περιοχές που απαιτείται.
 • Χωροθέτηση περιπατητικής διαδρομής με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (σταθεροποιημένο δάπεδο από πατημένο χώμα).
 • Ενίσχυση του φωτισμού πέριξ της περιπατητικής διαδρομής και των χώρων δραστηριοτήτων.
 • Ενίσχυση αστικού πρασίνου με δημιουργία βοτανόκηπου από αρωματικά φυτά.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (τραπεζόπαγκοι, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων) που θα καταστήσουν το σύνολο του χώρου φιλικό προς χρήση είτε για περίπατο είτε για αναψυχή.
 • Χωροθέτηση διάσπαρτα στο χώρο θέσεων δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους όπως χώρος άθλησης σε σύστημα από μονόζυγα / πολύζυγα, υπαίθριο τραπέζι πιγκ πόγκ, δοκός ισορροπίας για μικρά παιδιά, τραπεζόπαγκοι με σκακιέρες κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο οικοδομικά τετράγωνα της παρέμβασης ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ως ενιαίος χώρος αναψυχής για το παιδί και την οικογένεια αφού συνορεύουν μεταξύ τους, η δε έκταση του υπό παρέμβαση χώρου είναι περίπου 6,7 στρέμματα γεγονός που τον καθιστά και υπερτοπικού χαρακτήρα με δεδομένο το γεγονός ότι συνορεύει με τον γειτονικό Δήμο Χαλανδρίου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ